Dostupni linkovi

Novi požari izbijaju širom Rusije


Širom Rusije za posljednja 24 sata buknulo je 290 novih šumskih požara, a situacija u Moskvi, koja se danima guši u dimu, i dalje je teška, javili su u subotu ruski mediji.

Koncentracija štetnih materija u glavnom gradu Rusije u subotu je premašila maksimalni dozvoljeni nivo šest i po puta, upozorili su stručnjaci državne službe za zaštitu prirodne sredine "Mosekomonitoring".

Dim i zagađenje posljedica su požara koji su u okolini Moskve zahvatili šume i tresetišta, a prema riječima stručnjaka najveću opasnost po zdravlje ljudi sada predstavljaju čestice koje kad dospiju u pluća tu se nagomilavaju i mogu ostaviti teške posljedice. Dim i gar će pritiskati Moskovljane sve do utorka, kada se očekuje da vjetar promijeni smjer.

Ipak, za sada se niko ne usuđuje da daje neke dugoročnije prognoze o poboljšanju situcije.

Dim je u petak otežavao i rad dva moskovska aerodroma - Domodjedovo i Vnukovo. Avioni su preusmjeravani na aerodrom Šeremetjevo radi prizemljenja. Vidljivost kod Vnukova pala je do 300 metara, kod Domodedova na 350 metara, dok je na Šeremetjevu vidljivost 400 metara, navode ruski mediji.

Prema izvještajima agencije Itar-tass, tokom jučerašnjeg dana pojavilo se 290 novih šumskih požara. U ovom trenutku i dalje plamti 577 požara na više od 193.500 hektara, rekao je Itar-Tasu izvor iz ministarstva za vanredne situacije. Prijavljena su i 32 nova mjesta, gdje gori treset, a samo sedam je ugašeno. U ovom trenutku plamte 32 tresetišta, a najteža situacija je u moskovskoj oblasti gdje gori 26 tresetišta. Vatrena stihija do sada je odnijela živote 50 osoba.

U gašenju požara pomažu i vatrogasne ekipe iz Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana, a dopremljena je tehnika iz Jermenije.
XS
SM
MD
LG