Dostupni linkovi

Stranka dijaspore BiH predala žalbu Ustavnom sudu


Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine saopštila je danas da se obratila apelacijom Ustavnom sudu BiH jer joj je, kako tvrdi, onemogućeno da bude jedan od izbornih takmaca u matičnoj zemlji, kao i hiljadama bh. građana u dijaspori da glasaju.

Za to na prvom mjestu optužuje Centralnu izbornu komisiju BiH i dodaje da ovo čine iste snage u matičnoj zemlji koje su dovele do etničkog čišćenja tokom proteklog rata u BiH i sadašnjim djelovanjem potvrđuju rezultate tog pogroma.

Stranka iz dijaspore tvrdi da su "nepoznati izvršilac ili više njih" uklonili iz Centralnog biračkog spiska hiljade birača iz dijaspore, više od 80 posto, koji su bili na OSCE-ovom biračkom spisku.

"Tada je taj isti spisak imao više od 240.000 imena birača iz inozemstva. Gdje su oni iznenada nestali? To zna CIK", navod je iz saopštenja.

U Centralnom biračkom spisku je sada oko 36.000 glasača, pa stranka zaključuje da je van te evidencije još najmanje 200.000, a prema procjenama eksperata, najmanje 500.000.

Nasuprot OSCE-ovom zalaganju koje je dovelo do prilično preciznog biračkog spiska, izborna komisija je protivustavno uvela pravilo da za svaki izborni ciklus birači iz inostranstva moraju podnijeti novu prijavu za registraciju.
XS
SM
MD
LG