Dostupni linkovi

Prijatelj Naomi Kembel potvrdio da mu je dala tri dijamantaPrijatelj čuvene manekenke Naomi Kembel Džeremi Retklif, izjavio je da mu je ona dala tri nebrušena mala dijamanta koje pretpostavlja da je dobila 1997. godine od bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora, optuženog za ratne zločine.

Retklif je rekao da je "samo čuvao" tri, mala nebrušena kamena sve donedavno, prenosi AP.

On je ispričao kako je Kembelovoj rekao da bi moglo da bude nezakonito, ako bi iznela iz zemlje dijamante.

Kembelova je u četvrtak svedočila u procesu koji se protiv Tejlora vodi od 2008. godine zbog njegove uloge u građanskom ratu u Sijera Leoneu, a optužen je da je naoružavao pobunjenike u zamenu za "krvave dijamante".

Svjedočenje Campbolove moglo bi da dovede Tejlora u vezu s "krvavim dijamantima".

Ona je tvrdila da je dijamante dala Retklifu, koji je tada bio predsednik Dečijeg fonda Nelsona Mandele, da bi s njima "učinio nešto dobro".

U pismu dostavljenom sudu, Fond je saopštio da "nikada nije primio dijamant ili dijamante od Kembelove ili od nekoga drugog", jer bi "to bilo neprikladno i nezakonito".

Ona je rekla u sudu u Hagu da je dobila vrećicu sa nekoliko malih nebrušenih dijamanata posle večere kojoj je prisustvovao i bivši liberijski predsednik Čarls Tejlor.

Čuvena manekenka je ispričala da su dvojica muškaraca pokucala na vrata i rekli joj "ovo je poklon za vas", ali da se nisu predstavili niti su joj kazali od koga je poklon.
XS
SM
MD
LG