Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD prvi put na godišnjici napada na HirošimuU Hirošimi se danas obilježava 65.godišnjica američkog atomskog napada. Prvi put od 1945. godine ceremoniji će prisustvovati i američki izaslanik, kao i predstavnici Francuske i Velike Britanije, američki saveznici u Drugom svjetskom ratu te glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon.

Sjedinjene Američke Države nikad nisu uputile izvinjenje za atomske napade na Hirošimu i Nagasaki. Japanci koji su preživjeli napade se nadaju zvaničnom izvinjenju ali vjeruju da se to neće desiti. Od oba napada poginulo je oko 220.000 Japanaca.

"U ime budućih generacija, mi moramo nastaviti da zajedno radimo na stvaranju svijeta bez nuklearnog naoružanja", rekao je američki ambasador John Roos.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je krajem prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svoje vizije svijeta bez nuklearnog naoružanja, potpisao je u aprilu sa Rusijom Sporazum o neširenju strateškog naoružanja (START) čime su se obje strane obavezale da će smanjiti broj nuklearnih glava za 30 posto.
XS
SM
MD
LG