Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pentagon traži od Vikiliksa da povuče tajne dokumente


Ministarstvo odbrane SAD zatražilo je od internet sajta Vikiliks (Wikileaks) da "odmah vrati" hiljade tajnih dokumenata o Avganistanu i povuče ih sa svog sajta, izjavio je danas portparol Pentagona Džef Morel.

"Ministarstvo odbrane traži od Vikiliksa da odmah vrati američkoj vladi sve dokumente izvučene direktno ili indirektno iz baza podataka tog ministarstva i da ih izbriše sa svojih sajtova, računara i iz svojih arhiva, rekao je Morel novinarima.

Vikiliks je prethodno najavio da će na tom sajtu biti objavljeno dodatnih 15.000 strana novih dokumenata.

"Objavljivanje velikog broja naših dokumenata na Vikiliksu već je dovelo u opasnost naše vojnike, naše saveznike i državljane Avganistana koji rade sa nama... i dodatno širenje povjerljivih podataka može samo da pogorša situaciju", dodao je portparol Pentagona.

Vikiliks, osnovan 2006. kao sajt koji se bavi tajnim informacijama, prije desetak dana objavio je oko 92.000 povjerljivih dokumenata koji su bacili novo svjetlo na rat u Avganistanu, otkrivši prije svega podatke o civilnim žrtvama i navodnim vezama Pakistana i ekstremista.

Bijela kuća, Pentagon i avganistanski predsjednik oštro su kritikovali objavljivanje tih dokumenata, a FBI i Ministarstvo odbrane SAD pokrenuli su istragu o tome kako je došlo do curenja informacija.
XS
SM
MD
LG