Dostupni linkovi

Francuski intelektualci zahvalili Josipoviću na objašnjenju slučaja Matvejević


Izdavač i filozof Gilles Hertzog zahvalio je u ime francuskih intelektualaca hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću na pismu objavljenom u Le Mondeu, kojim je Josipović odgovorio na njihovo pismo vezano za presudu hrvatskom književniku Predragu Matvejeviću, saopšteno je iz Kancelarije predsednika.

"Što se tiče nas Predragovih prijatelja, nakon što je stvar sa presudom u Vašoj zemlji završena, završena i je za nas, te se mi tome radujemo. Gest Vašeg predsednika služi na čast Vašoj zemlji", stoji u Hertzogovom pismu poslatom hrvatskoj ambasadi u Parizu.

Francuski intelektualci nedavno su preko Le Monda uputili javni apel predsedniku Josipoviću da svojim autoritetom spreči da Matvejević završi u zatvoru, nakon čega im je Josipović u pismu objavljenom u tom francuskom listu objasnio da nije bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren, jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži.

Josipović je obavestio da je Predraga Matvejevića, hrvatskog intelektualca svetskoga glasa, nedavno imenovao za svog ličnog predstavnika u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.
XS
SM
MD
LG