Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izvještaj Foreign Policyja


Tolson: Lista Foreign Policyja dosta pouzdana

Američki magazin Foreign Policy u ponedjeljak je objavio tabelu koja rangira države po tome koliko su stabilne.

Na čelu grupe kritičnih zemalja, čiji je opstanak upitan je Somalija i tu se nalaze još Čad, Sudan, Zimbabve, Demokratska Republika Kongo, Afganistan, Irak i Pakistan.

U narednoj grupi država kojima prijeti nestabilnost nalazi se Bosna i Hercegovina, zajedno sa Kinom, Iranom, Egiptom, Kolumbijom i drugim državama.

Srbija i Kosovo nalaze se u graničnoj grupi, između stabilnih i nestabilnih država, zajedno sa Brazilom, Rusijom, Meksikom i Indijom.

Hrvatska je rangirana kao relativno stabilna kao i Italija ili Španija, dok je Crna Gora je u odnosu na sve druge zemlje regije ocijenjena kao najstabilnija.

Glavnog urednika Radija Slobodna Evropa u Pragu, Jaya Tolsona pitamo koliko je relevantna lista magazina Foreign Policy.

Tolson: Mislim da je to dosta pouzdan izvor, toliko koliko su liste tog tipa i procjene stabilnosti inače pouzdane. Sam magazin Foreign Policy je respektabilna publikacija koja se bavi spoljnom politikom. List je počeo kao akademska publikacija da bi 1996. vlasnik postavio na njeno čelo venecuelanskog ekonomistu i novinara Mosesa Naima s ciljem da to bude publikacija namijenjena široj publici, a ne samo akademskim krugovima. Znači da govorimo o popularnoj publikaciji, ali i o magazinu koji ima povjerenje publike.

RSE: Da li to treba da znači da upozorenje oko prijetnje stabilnosti BiH treba ozbiljno shvatiti?

Tolson: Da, svakako. Ta rang lista ne donosi ništa posebno novo, bivši američki direktor CIA-e Danis Blair je prije nekoliko mjeseci rekao nešto slično, da je Zapadni Balkan potencijalno veliki izvor nestabilnosti u Evropi. Prema tome ova lista magazina Foreign Policy nije neko otkriće. Liste su najčešće sredstvo da se na neki upečatljiv način skrene pažnja na činjenice i svaku listu treba uzeti sa zrnom soli. Ali uredništvo magazina Foreign Policy je sada u rukama Susan Glaser, ona je bivši dopisnik Washington Posta iz Moskve i ugledna spoljnopolitička novinarka tako da ja smatram da je to pouzdana i respektabilna publikacija.

XS
SM
MD
LG