Dostupni linkovi

Haško vijeće traži od 17 do 27 godina kazne za zločine u Oluji



Haški sud je u utorak obajvio pročišćenu verziju završnog podneska tužiteljstva u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", u kojem se od sudskog vijeća traži da se trojica generala proglasi krivima za zločine počinjene tokom i nakon Oluje i da se kazne zatvorskim kaznama u rasponu od 17 do 27 godina zatvora.

"Tužiteljstvo predlaže da Vijeće osudi Gotovinu na 27 godina zatvora, Markača na 23 godine i Čermaka na 17 godina zatvora"", navodi se u podnesku koje je pod oznakom tajno izvorno podneseno 16. srpnja.

"Optuženi su počinili teška djela protiv srpskog stanovništva krajine na diskriminatornoj osnovi uz posljedice velikih razmjera.Njihovi su zločini bili opsežni i trajali su počinjeni su nasilni zločini uključujući ubistva, srpska je imovina sistematski pljačkana i neselektivno razarana, a više od 90 hiljada Srba prisilno je raseljeno s jasnom namjerom da se ne vrate i u tom smislu su preduzeti koraci i pri tome je međunarodna zajednica dovođena u zabludu".

"Svaki je optuženi igrao aktivnu i značajnu ulogu u progonu srpskog stanovništva", navode tužitelji koji smatraju da su dokazali da su trojica optuženih generala dijelila zajednički zločinački cilj i pridonijela njegovoj realizaciji.
XS
SM
MD
LG