Dostupni linkovi

Ruski MIP: Savjet bezbjednosti sjutra o KosovuSavjet bezbednosti UN razmatraće 3. avgusta situaciju na Kosovu, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije koja ovog mjeseca predsjedava tim organom UN.

Zvaničnoj sjednici će, kako se navodi, prisustvovati i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Razmatranje izveštaja generalnog sekretara UN o kosovskom problemu odvija se u veoma odgovornom periodu za budućnost regiona i za cio sistem međunarodnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Situacija na Kosovu se razmatra samo dvije nedelje nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je doneo zaključak da je Deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, ističe se u saopštenju.

Rusko ministarstvo ukazuje da je pri tom sud dao ocjenu same deklaracije i posebno naglasio da nije šire razmatrao prava kosovskih Albanaca na samoopredeljenje i otcjepljenje od Srbije.

Navodi se takođe da sud nije dao odgovor ni o posljedicama donošenja tog dokumenta među kojima i da li je Kosovo država, da li je legalno njegovo priznavanje od strane drugih država.

Rusija nije promenila principijelni stav prema kosovskom pitanju, ističe se u saopštenju. Taj stav se i dalje zasniva na potvrđivanju teritorijalne cjelovitosti
i suvereniteta Republike Srbije, neophodnosti strogog poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, koja je ostala obavezna međunarodno-pravna osnova za rješavanje kosovskog problema, na osiguranju bezbjednosti u pokrajini i nepriznavanju nezavisnosti Kosova, navelo je rusko ministarstvo.
XS
SM
MD
LG