Dostupni linkovi

Pakistanci otkazali posjetu Londonu zbog izjave Camerona


Delegacija pakistanskih zvaničnika, na čelu sa šefom obavještajne službe (ISI) Ahmedom Pashom, otkazala je zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji planiranu za sljedeću sedmicu, zbog izjave britanskog premijera Davida Camerona da Pakistan izvozi terorizam.

Pakistanski obavještajni zvaničnici trebalo je u Londonu da razgovaraju o saradnji s britanskim službama sigurnosti u borbi protiv terorizma, javili su zapadni mediji.

Cameron je u srijedu, tokom posjete indijskom gradu Bangaloru, novinarima rekao da se ne smije dozvoliti da Pakistan "izvozi terorizam ni u Indiju, ni u Afganistan, niti u bilo koji drugi dio svijeta".

"Mi treba veoma jasno da stavimo do znanja Pakistanu da želimo snažan, stabilan i demokratski Pakistan i ne možemo ni na koji način tolerisati da ova zemlja igra dvostruku igru", izjavio je tom prilikom konzervativni britanski premijer.

Cameronova izjava da Pakistan igra "dvostruku igru" u Afganistanu izazvala je veliki bijes među pripadnicima pakistanskog sigurnosnog establišmenta, vlade i građanskog društva.

Desetak demonstranata iz islamističke organizacije Shababe Mili u Karačiju zapalilo je u subotu sliku Camerona, koji je postao premijer u maju, uzvikujući "dole Cameron".
XS
SM
MD
LG