Dostupni linkovi

Održana komemoracija za žrtve sa "Parade ljubavi"


U Duisburgu je u subotu održana komemoracija žrtvama tragedije na festivalu ''Parada ljubavi'' u kojoj je, prošlog vikenda, u masovnoj panici, život izgubila 21 osoba, a više od 500 povrijeđeno.

Ekumenskoj službi u Salvator crkvi u Duisburgu prisustvovali su najviši predstavnici države, rodbina žrtava, predstavnici pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije, a mediji javljaju da je na monitorima u gradu, umjesto desetina hiljada, kako se očekivalo, službu pratilo neuporedivo manje ljudi.

Komemoraciji povodom tragedije na ''Paradi ljubavi'', koju mnogi nazivaju nacionalnom tragedijom, prisustvovali su predsjednik Bundestaga, donjeg doma njemačkoog parlamenta, Norbert Lamert, kancelarka Angela Merkel, predsjednik države Kristijan Vulf, vicekancelar i šef diplomatije Gvido Vestervele, predsjednik vlade pokrajine Donja Sakosnija Hanelore Kraft i drugi.

Za 21 žrtvu, među kojima su bili i državljani BiH, Kine, Španije, upaljena je 21 svijeća, a tokom božije službe rečeno je da, uprkos strašnom kraju parade, ostaje ljubav ''koja spaja nas ljude i međusobno i s Bogom''.
XS
SM
MD
LG