Dostupni linkovi

Češka će se ipak pridružiti antiraketnom štitu


Češka će se ipak uključiti u budući američki antiraketni štit, ali umjesto preko radara štita, kako je planirala prethodna američka administracija predsjednika Džordža Buša, biće to preko malog centra za rano upozoravanje na neprijateljske rakete.

Pentagon je već zatražio od američkog Kongresa 2,2 miliona dolara za ovu godinu za izgradnju tog centra u Češkoj, potvrdio je za današnje Hospodaržske novini češki ministar odbrane Aleksandar Vondra.

"Gledam na to kao na prvi, mali simbolični korak", kazao je Vondra o toj prvoj konkretno izrečenoj ponudi administracije američkog predsjednika Baraka Obame koja je do sada samo vrlo uopšteno obećavala da se pored Poljske, sa kojom se vode konkretni pregovori, računa i na Češku da se uključi nekako i ona.

Češko Ministarstvo inostranih poslova preciziralo je da taj budući centar predstavljaju dvIJe kancelarije sa kompjuterima u koje se slivaju podaci i drugim uređajima koji bi omogućili češkim vojnicima da analiziraju šta je cilj neprijateljskih raketa i gdJe eventualno mogu da padnu njihovi ostaci.

Češki premijer Petr Nečas kazao je da još nije odlučeno gdje bi se taj centar nalazio ali nada se da bi mogao da bude završen još do kraja ove godine.
XS
SM
MD
LG