Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada utvrdila zakon o dinastiji Petrović


Vlada Crne Gore je danas utvrdila Prijedlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, kojima se na trajno korišćenje daje kuća i imanje Kralja Nikole na Njegušima.

Zakonom je predviđena izgradnja stambenog objekta na Cetinju, površine do 450 metara kvadratnih, prema projektu koji treba da predloži predstavnik dinastije, Princ Nikola.Kao prelazno rješenje, zakonom je predviđeno korišćenje odgovarajućeg stambenog prostora u Crnoj Gori.

Potomcima kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša po muškoj liniji i njihovim suprugama zvanično se priznaje status potomaka dinastije Petrović Njegoš, dok će dinastiju zvanično predstavljati princ Nikola Drugi Petrović, saopštio je ministar pravde Miraš Radović.

To je predviđeno Predlogom zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, koji je danas utvrdila Vlada. »Predlogom se predviđa da predstavnik dinastije ima pravo na mjesečna primanja u visini mjesečne bruto zarade predsjednika Crne Gore«, kazao je Radović.

Predviđeno je da će za ostvarivanje prava predstavnika dinastije u ovoj godini biti izdvojeno 150 hiljada EUR, a u narednoj 300 hiljada.Tim iznosom, kako je objasnio Radović, nijesu obuhvaćeni troškovi izgradnje stambenog prostora u Cetinju za potomke dinastije.
XS
SM
MD
LG