Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Zagrebu ponovo privedeno 20 aktivista u Varšavskoj


Hrvatska policija danas je ponovo u centru Zagreba privela više od 20 aktivista nevladnih udruženja Pravo na grad i Zelene akcije, protivnika izgradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici koja je dio pješačke zone u samom središtu grada.

Nešto prije podneva aktivisti su sjeli ispred ulaza na gradilište Hoto grupe u Varšavskoj ulici gdje je u toku gradnja rampe za podzemnu garažu kao dijela stambeno-poslovnog projekta "Cvijetni trg" preduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Ranijom odlukom Grada dio gradske površine ustupljen je za izgradnju tog projekta, a aktivisti smatraju da se gradnjom u Varšavskoj ulici za privatne interese uništava javni prostor.

Iako su najavili prekid protesta do jeseni, aktivisti su danas došli do gradilišta i svojim tijelima blokirali prolaz kamionima, zbog čega je policija nakratko blokirala saobraćaj u obližnjim ulicama koji je ponovno otvorila pošto je uhapsila demonstrante.

Na mestu događaja ostalo je još nekoliko policajaca i policijskih vozila. Među uhapšenima je i Tomislav Tomašević iz Zelene akcija koji je ranije novinarima rekao da neće odustati od protesta.

Teodor Celakoski iz udruženja Pravo na grad, kazao je novinarima da će aktivisti na jesen nastaviti masovne proteste, ali da će tokom ljeta djelovati nepredvidivo.

Akcije protiv gradnje u pješačkoj zoni traju već nekoliko godina, ali su intenzivirane poslednjih nekoliko mjeseci kada su nevladina udruženja Zelena akcija i Pravo na grad organizovale više protesta.

Prije dvije sedmice policija je uhapsila oko 150 aktivista koji su sprječavali nastavak izgradnje ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj, i izrečena im je i privremena zabrana približavanja ulici.

Među privedenima su bile i brojne javne ličnosti, kao i odbornici u Skupštini grada Zagreba.

Hapšenje je tada osudio i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a policija je navela da radove obezbeđuje na zahtjev grada.

Aktivisti su posle toga zatražili ostavku ministra policije Tomislava Karamarka, kao i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kojeg smatraju najodgovornijim za gradnju u Varšavskoj.
XS
SM
MD
LG