Dostupni linkovi

Burad s eksplozivnim plinom u jednoj kineskoj rijeci


Oko 3.000 limene buradi s visoko eksplozivnim i otrovnim plinom iz hemijske tvornice dospjelo je u jednu od najvećih rijeka na sjeverozapadu Kine, što je mnogo više nego što je bilo prvobitno javljeno, izvijestila je u četvrtak agencija Nova Kina.

Snabdijevanje pitkom vodom susjednog grada Jilina u istoimenoj pokrajini prekinuto je, pa 4,3 miliona stanovnika zavisi od flaširane vode, ali prema saopštenju lokalnih vlasti nema nikakve veze između prisustva buradi u rijeci Songhua i prekida snabdijevanja vodom do koga je došlo zbog održavanja elektrenergetskih postrokenja.

Ukupno 7.000 metalnih buradi iz tvornice hemijskih proizvoda koja plutaju duž rijeke ponijela je voda nakon obilnih kiša.U 3.000 buradi nalazi se klorometan ili metil klorid, izuzetno zapaljiv i otrovan plin, a ostala su prazna, prema lokalnim vlastima na koje se poziva Nova Kina.

Mobilizvano je više od 200 ljudi na prikupljanju buradi, i već je prikupljeno 400.Lokalne vlasti zadužene za zaštitu okoliša za sada nisu ustanovile nikakvo zagađenje, prema listu Kina danas.

Pokrajinu Jilin su posljednju pogodile poplave u kojima su u Kini od 14. jula 333 osobe izgubile život a 300 je nestalo, prema posljednjem zvaničnom bilansu.
XS
SM
MD
LG