Dostupni linkovi

Parlament BiH neće zasijedati o zakonu o popisu



Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas održana, jer Kolegijum nije uspio da se dogovori o dnevnom redu.

Predsjedavajuća Doma naroda Dušanka Majkić obavijestila je prisutne da delegati iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a) ne mogu prisustvovati sjednici jer bi se time stvorila mogućnost da bude usvojen zakon o popisu stanovništva, sa čijim se dijelom, koji predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za formiranje vlasti do implementacije Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, oni ne slažu.

"Smatramo da je član 48 protivan interesima Republike Srpske i da bi se njime promijenila suština Dejtonskog sporazuma", rekla je Majkićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ilija Filipović rekao je da je predlagao kompromis u Kolegijumu, odnosno da se na dnevnom redu nađu pitanja potvrđivanja odluke o slanju vojnika iz BiH u Avganistan i produženja mandata vršiocu direktora antikorupcione agencije do okončanja konkursne procedure.

"Kompromis nije prihvatio treći član Kolegijuma Sulejman Tihić", objasnio je Filipović i ocijenio da je presedan da Kolegijum obavještava Dom da sjednice neće ni biti.

Za neodržavanje današnje sjednice Tihić je sa skupštinske govornice okrivio Dodikov SNSD, tvrdeći da se radi o zloupotrebi Ustava BiH i direktnom kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Ako postoji mogućnost da SNSD bude preglasan, nije preglasan jedan narod i njegov klub", rekao je Tihić upitavši koliko puta su Hrvati i Bošnjaci preglasani u Domu naroda.

Tihić je dodao da je bio saglasan da se zakon o popisu stanovništva, te izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama ostave za kraj sjednice, ali da nije mogao pristati na zahtjev Hrvata da se za kraj dnevnog reda ostavi i imenovanje hrvatskog člana Javnog RTV servisa BiH, što bi, smatra, moglo dovesti do toga da hrvatski delegati napuste parlament i onemoguće glasanje.

U sali Doma naroda bili su prisutni delegati iz sva tri kluba naroda.Naredna sjednica Doma naroda biće održana početkom septembra, nakon avgustovske pauze za odmore u Parlamentarnoj skupštini BiH.
XS
SM
MD
LG