Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Talibani pozdravljaju povlačenje holandskih vojnika iz Avganistana


Talibani čestitaju Holandiji zbog povlačenja vojnika iz Avganistana, nakon što se njihova misija završava u nedjelju, navodi holandski dnevnik Volkskrant koji je danas objavio intervju sa portparolom talibana.

"Želimo da svim srcem čestitamo građanima i vladi Holandije na hrabrosti što su donijeli ovakvu odluku", izjavio je za ljevičarski dnevnik Kari Jusuf Ahmadidž, koji se predstavio kao portparol talibana za zapadni i južni dio Avganistana.

On je u telefonskom intervjuu za dnevnik "Volkskrant" izjavio da se talibani nadaju da će i druge zemlje koje imaju vojnike u Avganistanu slediti primjer Holanđana i povući svoje trupe.

Pitanje produženja roka misije holandskih turpa u Avganistanu, koje su u ovoj zemlji stacionirane od avgusta 2006. godine dovelo je do pada holandske vlade 20. februara.

Misija nije produžena jer vladajuća koalicija nije postigla dogovor, iako je NATO očekivao da će se to desiti.

"Radnička partija, koja je dio koalicije protivila se produženju misije donela je jednu od najvažnijih odluka za holandsku vladu i njene građane", izjavio je Kari Jusuf Ahmadidž.

On je još jednom pozvao sve evropske države čiji su vojnici u Avganistanu da napuste zemlju."To nije vaš rat već rat SAD koja teži da postigne imperijalističke ciljeve u svijetu a posebno u ovom regionu", dodao je portparol.

U Avganistanu je raspoređeno 1.950 holandskih vojnika i to uglavnom u Uruzganu, provinciji na jugu zemlje gdje su talibani veoma ofanzivni.
XS
SM
MD
LG