Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gaza:Hamas zabranio izlaganje rublja u izlozimaIslamističke vođe iz pojasa Gaze naredile su prodavačima donjeg rublja da svoju robu izlažu na skromniji način.

Sedmicu nakon što su ženama zabranili pušenje nargile na javnim mjestima, policija pod kontrolom pokreta "Hamas" naredila je vlasnicima prodavnica donjeg rublja da iz izloga sklone oskudno obučene lutke i zanimljivo donje rublje, javlja Rojters.

"Ove mjere proizašle su iz pritužbi običnih građana koji se žele pridržavati svoje tradicije", izjavio je policijski glasnogovornik Ajman Al-Batniji.

Iako su vođe "Hamasa" uporno negirale da imaju ikakve namjere u nametanju islamskih zakona u pojasu Gaze, domu za 1,5 milion Palestinaca, policija je nedavno zabranila hip-hop koncert i neuspješno pokušala natjerati žene advokate da na sudu nose tradicionalnu muslimansku odjeću.

"Hamasovo" promovisanje skromnosti Palestinci vide kao pokušaj dodvoravanja konzervativnijim islamskim frakcijama koje optužuju ovaj pokret da nije u stanju sprovesti šerijatski zakon
XS
SM
MD
LG