Dostupni linkovi

Šoškić: Radiću na transformaciji srpske privrede


Novoizabrani guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić rekao je večeras za RTS da će sa Vladom Srbije raditi na preobražaju srpske privrede u izvozno orijentisanu i jaku privredu koja privlači strane direktne investicije.

"Potrebno je u narednom periodu da se uspostavi visok nivo koordinacije. Verujem da u ovoj situaciji, kada Srbija mora da se transformiše u privrednom smislu, ta vrsta komunikacije (Vlade i NBS) mora da bude tečna i u opštem interesu", rekao je Šoškić gostujući na Radioteleviziji Srbije.

On je konstatovao da nivo saradnje NBS i Vlade Srbije i do sada nije bio loš, podsetivši da su te dve institucije zajednički radile na određenim poslovima, poput dogovora o "stend-baj" aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Osim rada sa Vladom Srbije na preobražaju privrede, Šoškić, koji je danas izabran za guvernera NBS, najavio je da će tokom mandata raditi i na "deevroizaciji", odnosno većem učešću dinara u transakcijama u kreditiranju i obračunima.

On je naveo da građani primaju plate u dinarima, dok su im krediti najčešće vezani za evro i onda ih devizni kurs "tišti", jer moraju više dinara da izdvoje da bi uplatili ratu za kredit.

Šoškić je rekao da će zato i raditi na tome da se što veći broj transakcija odvija u domaćoj valuti - dinaru.
XS
SM
MD
LG