Dostupni linkovi

SAD: Kongres odobrio financiranje američkih pojačanja u Afganistanu


Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je izglasao zakon o hitnom financiranju vrijedan 59 milijardi dolara, od kojih je glavnina od 33 milijarde, namijenjena pojačanjima s 30.000 vojnika, koje je predsjednik Barack Obama uputio u Afganistan.

Uz 33 milijarde dolara za Afganistan, zakonom se izdvaja pet milijardi dolara za Saveznu agenciju za upravljanje izvanrednim situacijama (FIMA), gotovo tri milijarde dolara za program pomoći Haitiju i 68 milijuna dolara za odgovor na naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu.

Zakon će biti upućen na potpis predsjedniku Obami, nakon čega će stupiti na snagu. Senat je isti prijedlog prihvatio prošloga tjedna, nakon što je iz prvotnog prijedloga, uklonjeno više od 20 milijardi dolara za domaće prioritete koje su zagovarali mnogi demokratski zastupnici.

Demokratski kongresnik David Obey, predsjedavajući Odbora za proračun Predstavničkog doma, oštro je kritizirao Senat za ukidanje domaćeg financiranja iz zakona, uključujući i sredstva za nastavnike i druge oblike financiranja obrazovanja. Također je napao vladu u Kabulu za nepouzdanost.
XS
SM
MD
LG