Dostupni linkovi

Gas prijeti da izazove novi libansko-izraelski ratOtkriće velikih zaliha zemnog gasa na dnu istočnog Mediterana bi moglo biti od velike pomoći za Liban i Izrael, ukoliko ne dođe do sukoba između ovih dviju zemalja, piše AP.

Militantna grupa "Hezbollah" je upozorila Izrael da zaustavi planove i da ne pokušava ukrasti prirodni gas sa libanske teritorije te je zaprijetila raketnim napadom.

Izrael tvrdi da se njhove aktivnosti ne proširuju na libanske vode, što su eksperti i potvrdili, ali pomorske granice ovih dviju zemalja koje su još uvijek zvanično u ratu, nikada nisu precizno određene.

"Potreba Libana za otporom je danas udvostručena jer Izrael želi ukrasti naše resurse. Potreba za zaštitom naših resursa nas je primorala da ojačamo naše kapacitete za otpor", izjavio je šef Izvršnog vijeća Hezbolaha Hašem Safiedin.

Ove prijetnje su zasjenile mogućnost da obje zemlje ostvare profit od zaliha prirodnog gasa za koje naučnici kažu da su ogromne.

Izrael je daleko ispred Libana što se tiče razvijanja resursa. Dva polja koja su otkrivena prošle godine, Tamar i Dalit, sa proizvodnjom trebaju početi 2012. godine, a eksperti procjenjuju da ona sadrže oko 160 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koji bi mogao pokriti izraelske potrebe za energijom u sljedeće dvije decenije.

Američka kompanija "Noble Energy", koja je dio konzorcija koji razvija polja, predviđa da će Izrael u trećem polju pod nazivom "Leviathan" imati dovoljno prirodnog gasa za izvoz u Aziju i Evropu. Procjenjuje se da "Leviathan" sadrži 450 milijardi kubnih metara gasa.

Kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe, Izrael se uglavnom oslanja na uvoz.
XS
SM
MD
LG