Dostupni linkovi

Kamerun: Britanija snažno podržava Tursku



Britanski premijer Dejvid Kamerun (David Cameron), u toku zvanične posjete Ankari, reako je danas da je "ljut" zbog smetnji koje se prave ulasku Turske u Evropsku uniju.

"Kada razmislim o tome šta je Turska kao NATO-ova saveznica učinila za odbranu Evrope i šta Turska sada čini u Avganistanu na strani evropskih saveznika, ljuti me što moram konstattovati da vaš korak ka ulasku u EU može biti obeshrabren na način na koji je to učinjeno", reako je britanski premijer u obraćanju zvaničnicima te zemlje.

"Mislim da je pogrešno reći kako Turska može čuvati stražu ispred logora, ali bez dozvole za ulazak u šator. Ja ću i dalje ostati vaš najuporniji advokat za pristup Evropskoj uniji i za najveći uticaj za stolom evropske diplomatije", dodao je Kamerun

Pregovori o ulasku Turske u EU koji su započeti 2005. godine sporo napreduju uglavnom zbog protivljenja Francuske i Njemačke.

Ove zemlje strahuju od dolaska u evropski klub zemlje sa 73 miliona stanovnika, uglavnom muslimanskog.Britanski će premijer kasnije danas iz Turske otputovati za Indiju , koja je kao i Turska veoma važan ekonomski partner Britaniji.
XS
SM
MD
LG