Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vestervale: Slovenija i Hrvatske primjer kako napredovati ka EUNjemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervale (Guido Westerwelle) izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" u utorak da su Slovenija i Hrvatska dogovorom o arbitražnom sporazumu o graničnim pitanjima svim zemljama regije dale primjer kako napredovati prema EU-u.

"Budu li i ostale države u regiji tako pragmatično rješavale i ostala otvorena pitanja, napredovat će na putu u Evropu", izjavio je njemački šef diplomatije koji danas boravi u prvom posjetu Sloveniji.

Na pitanje što će biti s primanjem ostalih država u regiji pošto, kako se očekuje, u EU uskoro uđe Hrvatska, Vestervale je odgovorio da je za članstvo u EU-u potrebno ispuniti kriterije i da u tome neće biti popuštanja.

"Svaka država koja želi članstvo bit će ocijenjena na osnovi vlastitih postignuća u reformama, a političkih popusta neće biti jer bi se tako poslala pogrešna poruka", rekao je Vestervale.

Po njegovim riječima, Njemačka i dalje podržava proširenje EU-a na zemlje u regiji, ali se protivi "omekšavanju" kriterija za članstvo.
XS
SM
MD
LG