Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbijanski parlament usvojio deklaraciju o KosovuKasno sinoć srbijanski parlament velikom većinom glasova usvojio je deklaraciju o Kosovu u kojoj se navodi kako je "neophodno putem mirnih pregovora doći do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu s Ustavom Republike Srbije".

Nakon višesatne rasprave na sjednici koja je sazvana na zahtjev vlade nakon mišljenja Međunarodno suda pravde (ICJ) o legalnosti neovisnosti Kosova, usvojen je dokument u kojem se dalje navodi kako Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Parlament je ovlastio srbijansku vladu da Općoj skupštini UN-a podnose rezoluciju čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

U skupštinskoj raspravi istaknuto je kako srbijanska rezolucija u Općoj skupštini UN-a treba poslužiti i kao "štit" protiv novih priznanja Kosova te kako je važno da u teškom trenutku za državu zastupnici pokažu svijest o važnosti nastavka borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta.
XS
SM
MD
LG