Dostupni linkovi

Pajević: Beograd treba da prihvati dobronamernost Brisela


Pajević: Beograd treba da prihvati dobronamernost Brisela

Ljudmila Cvetković

Poslanici Skupštine Srbije izjasniće se u ponedeljak na vanrednoj sednici na zahtev Vlade o “Predlogu odluke Narodne skupštine o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

To je, naime, zvanični naziv odluke koja je iz Vlade Srbije dostavljena poslanicima na razmatranje.

U ragovoru za program RSE Milan Pajević iz ISAK fonda ocenjuje da bi Beograd trebalo vrlo dobro da odmeri svoje korake.

„Ta rezolucija koju spominjete, to je, da kažem, sasvim normalno ali je pitanje šta će biti sadržina te vladine poruke. Mislim da je važno da državni vrh zrelo razmotri opcije, jer su u pitanju intergracije sa EU i u pitanju su zaista suštinski interesi razvoja Srbije i bilo bi zaista veoma neprikladno da se Srbija okrene protiv zajedničkog stava EU“, kaže Pajević koji podvlači da su čak i zemlje EU koje nisu podržale nezavisnost Kosova za zajedničku rezoluciju o ovoj temi.

Pajević takođe kaže da je važno da najšira javnost u Srbiji bude „prikladno obaveštena i da se smanji retorika prema odluci suda“.

„Mislim da ovo sve nije dovoljno poznato našoj javnosti i da je poslednjih dana bilo mnogo bacanja prašine u oči javnosti s obzirom na, pretpostavljam, veliko razočarenje vrha diplomatije što, iako su dve godine vodili politiku u jednom pravcu, nije došlo do onog ishoda kod MSP koji su oni iščekivali. U najmanju ruku nije ni korektno trošiti snage u pokušaju uništavanja autoruiteta MSP ili pojedinačnih sudija“, smatra Pajević.

On takođe podvlači da bi Beograd trebalo da prihvati „dobronamernu želju“ Brisela da se diplomatskim putem dođe do zajedničkog dogovora prihvatljivog za sve, kao i do zajedničkog dokumeta s kojim bi se izašlo pred Generalnu skupštinu UN.
XS
SM
MD
LG