Dostupni linkovi

Iran predaje odgovor IAEA o razmjeni nuklearnog goriva


Iran će u ponedeljak Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predati odgovor na pismo ove agencije u kojem je izražena zabrinutost zbog pojedinih odredbi sporazuma Irana, Turske i Brazila o razmjeni nuklearnog goriva, rekao je danas šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Najava je objavljena nakon što je Davutoglu održao trostrane razgovore sa svojim iranskim i brazilskim kolegama Manučerom Motakijem i Kelsom Amarimom u Istanbulu.

"Motaki nam je rekao da će Iran sutra predati pismo direktoru IAEA Jukiju Amanu", rekao je Davutoglu, dodajući da je pismo odgovor na pitanja koje je postavila "Bečka grupa" - SAD, Rusija i Francuska - o sporazumu postignutom između Iran, Turske i Brazila 17. maja i zahtjeva za početak tehničkih razgovora.

Prema sporazumu o razmjeni, Iran se saglasio da pošalje 1 200 kilograma slabo obogaćenog uranijuma u Tursku nakon čega bi od Rusije i Francuske dobio obogaćeniji uranijum.

"Bečka grupa" predala je svoje odgovor o dogovoru sa Iranom 9. juna samo nekoliko časova prije nego što je Savjet bezbjednosti UN uveo novu rundu sankcija Teheranu jer je odbio da obustavi proces obogaćenja uranijuma.
XS
SM
MD
LG