Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska gradi dva ratna broda za RusijuFrancuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je danas da je siguran da će Francuska izgraditi za Rusiju dva nosača helikoptera klase "mistral".Rusija želi da kupi ove ratne brodove da bi modernizovala svoju vojnu opremu, koja se pokazala kao zastarjela tokom rata sa Gruzijom 2008. godine.

Francuska je objavila da je spremna da proda brodove, ali su pregovori zapeli zbog neslaganja o stepenu tehenološke opremljenosti tih plovila.

"Sagradićemo dva broda sa svojim ruskim prijateljima. Pregovori o ugovorima još traju, ali odluka je donesena i to je sigurno", rekao je Sarkozi u obraćanju radnicima brodogradilišta na zapadu Francuske.Očekuje se da će konačan sporazum biti sklopljen do kraja godine, rekao je novinarima zvaničnik na brodogradilištu.

Rusija je saopštila da bi, u slučaju da je 2008. godine posjedovala brodove klase „mistral“, ostvarila pobjedu nad Gruzijom za 40 minuta, a ne za 26 sati.

Najava prodaje francuskih ratnih brodova Rusiji, od kojih je svaki vrijedi od 400 do 500 miliona eura, izazvala je uznemirenost Vašingtona i istočnoevropskih članica NATO-a.

Brodovi klase „mistral“ mogu da nose do 900 ljudi, helikoptere i tenkove.
XS
SM
MD
LG