Dostupni linkovi

Norac traži smanjenje jedinstvene zatvorske kazneZa ratni zločin osuđeni hrvatski general Mirko Norac tražio je danas od Vrhovnog suda smanjenje jedinstvene zatvorske kazne od 15 godina na koju je osuđen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Gospiću i Medačkom džepu.

"Zatražio sam od Vrhovnog suda da zbog niza olakšavajućih okolnosti utvrđenih tokom dva suđenja smanji kaznu koju je nedavno objedinio riječki županijski sud", potvrdio je Norčev advokat Vlatko Nuić, prenosi agencija Hina.

Vanraspravno vijeće županijskog suda u Rijeci objedinilo je nedavno Mirku Norcu kazne za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću i Medačkom džepu, zbog čega bi u zatvoru, umesto 18, trebalo da provede 15 godina.

Norac je za zločine na području Gospića osuđen na 12 godina, a za zločine u Medačkom džepu na šest godina.

Norčev advokat rekao je takođe da se žalio na odluku o objedinjavanju kazne, jer je sud izrekao najvišu moguću objedinjenu kaznu od 15 godina ne uvaživši niz olakšavajućih okolnosti.

Nuić je podsjetio da je sud na suđenju gospićkoj grupi utvrdio da su zločini počinjeni u nametnutom ratu, a kao olakšavajuće okolnosti Norčevu hrabrost i odbranu Gospića, mladost i držanje na sudu.

On je najavio i da će nakon odluke Vrhovnog suda podnijeti zahtev za uslovnim puštanjem Norca budući da je on izdržao skoro dvije trećine kazne.

XS
SM
MD
LG