Dostupni linkovi

Srbija nema mnogo političkog izbora


Srbija nema mnogo političkog izbora
Razgovarala: Branka Trivić

Stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi u razgovoru za RSE ocenjuje da je Srbiji, odlukom suda, od sada prostor za dalje poteze znatno smanjen.

"Nema sumnje da ovakvo mišljenje Međunarodnog suda sada sužava manevarski prostor Srbije. Ne isključuje ga, postoji još uvek manevarski prostor na interpretacije za političke inicijative ali sigurno bi bila druga situacija da je dato mišljenje da Deklaracija nije u skladu s međunarodnim pravom, a to se nije dogodilo."

RSE: Da li mislite da bi eventualni nastavak Srbije u raspravi kroz Generalnu skupštinu UN bilo manje-više besmisleno posle ovakvog mišljenja?

"Rekao bih da je otežano. Ne verujem da Srbija ima mnogo političkog izbora. Verovatno ona nema drugo osim daljih pokušaja da se pregovori obnove, ali kolike su realne šanse za tim - u to ne bih ulazio."

Varadi takođe smatra da je čudno što se Sud nije bavio pitanjem prava na samoopredeljenje i time da li kosovska deklaracija nezavisnosti može da proizvede državnost.

"To je jedan malo neobično uzan fokus jer je svrha deklaracije očigledno da se proizvede državnost i osnovni oslonac kosovske argumentacije je bilo pravo na samoopredeljnje. Čini mi se da sud zapravo nije odgovorio na ono pitanje koje je postavljeno jer ovo usredsređivanje na tekst naravno dovodi do apsurdnog rezultata da svako ko napiše isti tekst je na strani međunarodnog prava. Mislim da su svi manje više razumeli to pitanje u kontekstu", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG