Dostupni linkovi

Turska od Italije traži izručenje lidera KurdaTurska je zatražila od Italije da joj izruči jednog od lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) koji je nedavno uhapšen u toj mediteranskoj zemlji.

Zvaničnici dvije zemlje u kontaktu su u vezi s izručenjem Nizametina Toguca, koji je uhapšen u Veneciji, koga u Ankari optužuju za separatizam i terorizam.

On je inače predsjednik Konfederacije kurdskih udruženja u zapadnoj Evropi, i nalazio se na "crvenoj listi" Interpola, prenijeli su u turski mediji. PKK-a se već 25 godina bori za autonomiju kurdskog naroda u Turskoj.

U Ankari se nadaju da će im italijanske vlasti izaći u susret, iako su ranije vlade u Rimu odbijale takvu saradnju u vezi s ekstradicijom bivšeg lidera PKK-a Abdulaha Odžalana.

Premijeri Silvio Berluskoni i Redžep Tajip Erdogan, međutim, imaju prijateljske odnose i veoma razvijenu saradnju. Premijer Erdogan je pozvao sve zemlje članice EU da sarađuju s Turskom u borbi protiv PKK-a koja se u Uniji i SAD nalazi na listi terorističkih grupa.
XS
SM
MD
LG