Dostupni linkovi

Ministri EU u ponedeljak o mišljenju MSP-a


Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmotriti kakve zaključke treba izvući iz savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) i kakvi će biti "dalji koraci Kosova ka EU", javlja Beta

To su danas saopštili zvaničnici Savjeta ministara EU i Evropske komisije, rekavši da će ministri inostranih poslova EU "raspravljati o daljem putu napred i podvući da mišljenje (MSP) otvara novu fazu i da se sad treba usredsrediti na budućnost".

Ministri evropske dvadesetsedmorice će, što je naglašeno i u sinoćnjem od svih članica EU usaglašenom saopštenju, "istaći spremnost EU da pomogne dijalog Prištine i Beograda".

"Taj dijalog bi morao da pospješi saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi".Ali to, objasnili su izvori u Briselu, moraju prihvatiti obije strane.

Na pitanje novinara da li ispoljeno jedinstvo svih članica EU prilikom usvajanja saopštenja o mišljenju MSP znači da bi se sad moglo ići i na očekivanje da nezavisnost Kosova prizna i pet članica Unije koje to zasad ne prihvataju, zvaničnici u Briselu su rekli da je priznavanje nezavisnosti isključivo stvar suverenih država.

Ali su istakli da jeste značajno što je postignuta jednoglasnost svih članica oko reagovanja na mišljenje MSP-a o nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG