Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Žalimo žrtve, ali Oluju ne dovodimo u pitanje


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Zagrebu da Hrvatska žali zbog žrtava u vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, ali da nju niko ne smije da dovodi u pitanje.

Josipović je uoči 15. godišnjice "Oluje" rekao da je ona bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja Hrvatske.

"Nažalost, zbog jednog malog dijela događaja koji nisu bili dobrodošli, često se dovodi u pitanje cijela operacija što je netačno i nije dobro s istorijskog, političkog i moralnog stanovišta", rekao je Josipović.

"Žalimo za svakom nevinom žrtvom, za svakim nepotrebnim razaranjem, ali našu brilijantnu pobedu ne dovodimo u pitanje", istakao jeJosipović i naglasio da se politikom individualizacije krivice postiže pravda.

Povodom predstojećeg obilježavanja 15. godišnjice "Oluje", Josipović je prvi put u kabinetu primio delegaciju od oko 130 branitelja, učesnika te vojno-policijske akcije.

Hrvatski predsjednik je poručio da "Oluja" ima nemerljiv doprinos u oslobađanju Hrvatske i ocijenio da su to bili dani ponosa i slave koje niko ne može da ospori ili dovede u pitanje.

Pukovnik Rade Lasić rekao je u ime branitelja da ispred njega stoje "istinski hrvatski ratnici".

"Ispred vas koristim izraz hrvatski ratnici, jer pod nazivom hrvatski branitelji krije sve i svašta", istakao je Lasić.

Povodom obilježavanja 15. godišnjice "Oluje" hrvatski predsjednik je odlikovao više hrvatskih branitelja.
XS
SM
MD
LG