Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Članstvo regiona u EU garancija stabilnostiPotpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica izjavio je danas u Sarajevu da sam ulazak u Evropsku uniju za Hrvatsku nije kraj puta, jer će pravi efekti od tog članstva za njegovu zemlju doći tek kad sve države iz okruženja budu u EU.

"Tek je takva evropska perspektiva svih zemalja garancija ukupne stabilnosti, političke i ekonomske, cijele ove regije", rekao je Mimica, koji je i predsjednik saborskog Odbora za evropske integracije, na predavanju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prenoseći iskustva Hrvatske na putu ka EU, Mimica je ocijenio da je jedina prednost zemalja koje slijede u tom procesu što mogu učiti od onih ispred.

"Mi smo tu prednost iskoristili, posebno učeći od Slovenije, koja je isto jugoslovensko zakonodavstvo prilagođavala evropskom", rekao je Mimica, procjenjujući da je učeći na tuđim, a ne vlastitim greškama, Hrvatska uštedjela nekoliko godina na približavanju članstvu u Uniji.

Prema njegovim riječima, pogrešno je govoriti da EU pregovara o ulasku u članstvo. "Nema pregovaračkih šansi za promjenu uslova, EU ih je unaprijed zadala i oni su isti za sve", istakao je Mimica, koji smatra da je izraz dogovor mnogo adekvatniji za odnos između EU i zemalja kandidata.

Proces svebuhvatnih reformi koje prethode ulasku neke zemlje u EU za Mimicu je važniji od samog ulaska.

"Zbog toga ne treba postavljati pitanje kada ćemo ući u EU, već kada ćemo ispuni uslove", rekao je Mimica i naglasio da proces pristupanja EU nije takmičenje sa drugim kandidatima, već sa samim sobom.
XS
SM
MD
LG