Dostupni linkovi

Večeras otvaranje Sarajevo film festivalaOvogodišnji 16. Sarajevo film festival (SFF) otvara se danas svjetskom premijerom filma 'Cirkus Columbia', reditelja Danisa Tanovića. Do 31. jula, u 10 različitih programa predstaviće se najnovija filmska ostvarenja svjetske kinematografije.

Direktor Festivala Miro Purivatra je istakao da je Tanovićeva odluka i odluka čitave ekipe da svjetska premijera filma bude baš u Sarajevu priznanje ovoj manifestaciji, kao promotoru bh. kinematografije. Danis Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić scenarij za film napisali su prema Đikićevom istoimenom romanu.

'Cirkus Columbia' je rađen u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Belgije i Srbije, a u filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Goncić, Almir Mehić.

Projekcija filma 'Cirkus Columbia' bit će upriličena prvo u prijepodnevnim satima za predstavnike medija, a potom za publiku i zvanice u popodnevnim i večernjim satima u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu !HEJ.

Svečanost otvaranja Festivala pratit će i uručivanje počasnog priznanja Sarajevo film festivala - "Srce Sarajeva" direktoru Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Diteru Košliku (Dieteru Kosslicku).

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi te za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo film festivala i njegovih programa, naročito Sarajevo Talent Campusa.

Počasni gost 16. izdanja Sarajevo film festival bit će jedan od najznačajnijih glumaca današnjice, oskarovac Morgan Freman (Freeman). U njegovu čast Sarajevo film festival će biti zatvoren gala projekcijom njegovog posljednjeg ostvarenja "Invictus" (2009.).

Za praćenje Festivala akreditovano je 700 novinara iz 33 zemlje.
XS
SM
MD
LG