Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Simatović pušten iz Sheveningena na ljetnji odmor


Sudsko vijeće odobrilo je bivšem komandantu Jedinica za specijalne operacije Državne bezbjednosti Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu u Beograd, tokom ljetnje pauze u radu Haškog suda, koja sjutra počinje, saopšteno je danas iz suda.

\"Simatović će iz pritvorske jedinice krenuti za Beograd čim se obave sve neophodne praktične pripreme, a u Sheveningen mora da se vrati najkasnije do 23. avgusta\", navedeno je u odluci.

Simatovićeva odbrana je 25. juna zatražila njegovo privremeno puštanje na slobodu i priložila je neophodnu pisanu garanciju Srbije, dok se optužba usprotivila, obrazlažući da je proces u poodmakloj fazi, da je mnogo dokaza iznijeto protiv optuženog i da postoji rizik da se ne vrati na nastavak procesa.

Međutim, Sudsko vijeće je utvrdilo da nema opasnosti da se optuženi neće vratiti u predviđenom roku na nastavak suđenja.

Simatović je zajedno sa bivšim šefom DB-a Jovicom Stanišićem optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata i bosanskih muslimana iz velikih djelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od avgusta 1991. do decembra 1995. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG