Dostupni linkovi

Test zrelosti za Srbiju


Test zrelosti za Srbiju

Brisel je, očekujući presudu MSP već unapred komunicirao s Beogradom nadajući se da će i pre presude doći do nekog sporazuma, kaže u razgovoru za program RSE Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije koja je svojevremeno radila u diplomatiji i ima dobre veze sa beogradskim diplomatskim krugovima.

Odgovarajući na pitanje da li je priča sa Rezolucijom koju je ponudila EU završena ili ipak postoje šanse da se napravi neki dogovor, Biserko odgovara da za sada nije jasno kako stvari stoji unutar srpske Vlade koja je generalno polarizovana u stavu kako se treba odrediti prema odluci MSP i kosovskom problemu.

„Unutar same Vlade postoje podele s obzirom da jedan blok ipak želi da nešto profitira kroz saradnju sa EU, dok jedan deo insistira na toj, da tako kažem, radikalnijoj opciji“, objašnjava Biserko.

Ona podvlači da će ponašanje zvaničnog Beograda o celom slučaju pokazati kojiko država ima osećaj za realnost.

„Ovo je sada veliki test zrelosti i mudrosti za Srbiju. On će pokazati kolika je njena zrelost i osećaj za realnost u regionu i u svetu uopšte i koliko se Srbiji u ovom momentu isplati da insistira na svojoj radikalnoj opciji kada je u pitanju Kosovo. To se pre svega odnosi na ponavljanje pregovora. Mislim da do toga teško može doći i da Srbija ne može očekivati podelu Kosova i da je to prosto, što se tiče međunarodne zajednice, pre svega mislim na SAD i EU – završena stvar“, kaže Biserko.

Za razliku od Beograda gde je još neizvesno kako će se odrediti prema odluci suda, Priština je, pak, unapred najavila da će podržati mišljenje MSP.

Kako javlja novinarka RSE iz Prištine Amra Zejneli, najavljeno je da će Skupština Kosova u ponedeljak 26. jula izaći sa izjavom koja će biti usaglašena među parlamentarnim grupama, a koja će podržati mišljenje MSP ma kakvo ono bilo, ali koje će ipak zatražiti i nastavak priznanja nezavisnosti Kosova.

To je izjavio predsednik Kosova Jakup Krasnići koji je uveren da će odluka MSP biti u korist Kosova, a sličnog stava je i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu koji kaže da očekuje da odluka neće biti protiv proglašenja nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG