Dostupni linkovi

Međunarodne organizacije osudile izjave iz RS-a kojima se negira genocid


Međunarodne organizacije u BiH oštro su danas osudile nedavne izjave političara na visokim funkcijama u Republici Srpskoj u "kojima se zvanično glorifikuju pripadnici srpskog naroda osuđeni za ratne zločine i negira činjenica da se u julu 1995. godine u Srebrenici desio genocid".

Međunarodne organizacije su u zajedničkom saopštenju osudile negiranje genocida i odavanje počasti ratnim zločincima, i dodale da je "neprihvatljivo u svakom demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava da se negira genocid".

"Činjenica da su te aktivnosti preduzete i takve izjave date neposredno prije i nakon obilježavanja 11. jula i 15. godišnjice genocida u Srebrenici čini ih josš nedostojnijim", navodi se u saopštenju.

"Podsjećamo vlasti u Republici Srpskoj da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i čvrsto ustanovljene. Presudom Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine u predmetu BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije. Utvrdjeno je da se u Srebrenici desio genocid", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, "počevši od presude u predmetu Radislava Krstića i nedavno, 10. juna, donesenih presuda protiv Ljubiše Beare i Vujadina Popovića također utvrđuje individualna krivična odgovornost za
počinioce genocida u Srebrenici".

Saopštenje su potpisali Ured visokog predstavnika, Vijeće Evrope, rezidentni koordinator UN, Eufor, Visoki komesarijat UN za izbjeglice, Štab NATO-a u Sarajevu i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju.

XS
SM
MD
LG