Dostupni linkovi

Britanski premijer u posjeti SAD-u


Američki predsjednik Barack Obama sastao se jučer u Bijeloj kući s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Razgovarali su o ratu u Afganistanu, nametanju sankcija Iranu, mirovnom procesu na Bliskom istoku i suradnji na globalnom gospodarskom oporavku.

Međutim, ta pitanja ostala su u sjeni uloge koju je korporacija BP imala 2009. u oslobađanju iz zatvora Libijca Abdela Baseta al Megrahija. Podsjetimo, al Megrahi je osuđen na doživotni zatvor zbog bombaškog napada na zrakoplov Pan Ama 1988., iznad škotskog Lockerbieja, kada je poginulo 270 osoba, uključujući brojne studente iz New Yorka i New Jerseya.

Prošle godine pušten je iz samilosti da se vrati u Libiju, jer je umirao od raka. Sada je dobrog zdravlja i živi kao nacionalni heroj u Libiji. BP je navodno lobirao za njegovo oslobađanje kako bi osiguralo koncesiju za bušenje nafte u libijskom zaljevu Sidra.

Cameron je naglasio da je odluka o oslobađanju Megrahija samostalna odluka škotske vlade, nevezana za lobiranje BP. Dodao je kako ne misli da je potrebna istraga, već da će
XS
SM
MD
LG