Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U EU zabrinuti zbog masovnog dolaska MoldavacaU zemljama Evropske unije vlada zabrinutost zbog toga što Bukurešt masovno daje rumunsko državljanstvo Moldavcima i time im omogućava ulazak u zemlje Unije na "mala vrata".

Evropska štampa piše o mogućnosti da oko milion Moldavaca dobije rumunsko državljanstvo i "navali u zemlje Evropske unije", što može biti Pandorina kutija, posebno posle otvaranja dva rumunska konzulata u Moldaviji, prenosi danas rumunski list "Gandul".

Predsednik britanske organizacije za migrante Migrejšen Voč (Migration Watch), Endru Grin, izjavio je da pred talasom od gotovo milion Moldavaca sa rumunskim državljanstvom Britanija treba da reaguje zajedno sa njenim evropskim partnerima ili će se suočiti sa sa talasom jeftine radne snage u periodu recesije.

EU ne zabrinjava samo politika Bukurešta prema Rumunima iz Moldavije, već i zakon Mađarske u vezi sa davanjem državljanstva Mažarima iz Srbije, Hrvatske i Ukrajine koji će slobodno ulaziti na teritoriji Unije, piše list Gandul.

List dodaje da su Bugari dali 60.000 državljanstava građanima Makedonije, koji time takođe dobijaju evropska prava.
XS
SM
MD
LG