Dostupni linkovi

Brisel kritikovao Bukurešt, pohvalio Sofiju



EU je kritikovala Rumuniju zbog zaostajanja u naporima da iskoreni korupciju, ali je pohvalila Bugarsku, koja je istovremeno uz Sofiju pristupila evropskom bloku, zbog napretka u borbi protiv korupcije.

U svom godišnjem izveštaju o napretku Evropska komisija je saopštila da rumunskim političarima nedostaje volja da pokrenu reforme, što nije u skladu sa obavezama koje je ova zemlja preuzela ulaskom u EU.

EU je prilikom pristupa ove dve zemlje stavila pod poseban nadzor zbog zabrinutosti usled ranije rasprostranjene pojave korupcije i organizovanog kriminala.

Analitičari navode da bi u slučaju Rumunije zbog korupcije ova zemlja mogla ostati bez sporazuma o pomoći vrednog 20 milijardi evra postignutog sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Pojedine diplomate ističu da neprestane kritike zbog korupcije potvrđuju njihov stav da Bugarska i Rumunija nisu bile spremne za ulazak u EU.

Prema njihovom mišljenju, zbog toga će se potencijalni kandidati za ulazak u EU, poput Srbije i Albanije, suočiti sa oštrijim regulativama.
XS
SM
MD
LG