Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čep zaustavio isticanje nafte u Meksičkom zalivuČep koji je konačno zaustavio isticanje nafte u Meksičkom zalivu, izdržao je jučerašnji dan.U Britiš petroleumu se nadaju da će tako ostati dok tehničke ekipe trajno ne riješe ovaj problem.

Ipak zvaničnici američke vlade strahuju da bi milioni galona nafte mogli da iscure prije nego što se čep poveže sa tankerima na površini. Federalni zvaničnici su obazrivi kada je riječ o prognozama i smatraju da bi njihov plan zahvatanja nafte bio mnogo bezbedniji.

Naučnici i dalje nisu uvjereni da je zatvaranje izvora zaustavilo isticanje nafte jer kako oni smatraju nafta sada ističe oko izvora, što bi morsko dno moglo da učini nestabilnim. Bez obzira na to što je prošlo samo onekoliko dana od zatvaranja i golim okom mogu da se primijete poboljšanja na površini vode.

"Pretpostavljam da posle 5, 6 pokušaja morate da uradite kako treba. I mislim da se svi ovdje, barem što se tiče biznisa, raduju naporima Britiš petroleuma da sredi stvari", kaže Metju Vuldridž menadžer Biloks kompanije.

Prema vladinim procenama, između 94 i 184 miliona galona nafte isteklo je u Meksički zaliv.

Čep koji je postavljen u četvrtak, zaustavio je isticanje sirove nafte prvi put posle eksplozije 20 aprila i važan je ukoliko bi ovaj dio obale pogodio uragan i ukoliko bi brodovi koji skupljaju naftu morali da se sklone. Itovremeno lokalni stanovnici trude se da život vrate u normalu.
XS
SM
MD
LG