Dostupni linkovi

Josipović: Poseta Srbiji veliki korak u unapređenju odnosa


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je u razgovoru za novinsku agenciju Tanjug da će njegova prva službena poseta Srbiji, koji počinje sutra, biti veliki korak u unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Vidljiv pomak u odnosima Josipović očekuje na polju povratka izbeglica, pronalaženja nestalih osoba, povratka kulturnih dobara, režima prelaska granice, borbe protiv organizovanog kriminala, odnosno u saradnji policija i tužilaštava.

Hrvatski predsednik, međutim, ne očekuje da tokom posete biti napravljeni bitni pomaci u rešavanju graničnih sporova, kao ni u pitanjima tužba za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge Međunarodnom sudu pravde.

Govoreći o povratku izbeglica, Josipović je kazao, kako prenosi Tanjug, da Hrvatska u prošlosti nije učinila sve što je mogla na tom polju, ali da je situacija danas bitno drugačija.

"Moja poruka svima onima koji su otišli iz Hrvatske je: vratite se, vrata su otvorena i učinit ćemo sve što možemo. Mislim da je u posljednje vrijeme suradnja Hrvatske i Srbije na tom planu na mnogo višoj razini", rekao je Josipović.

Po njegovim rečima, osim što je nužno da se svima koji žele povratak vrati imovina, treba stvoriti radna mesta i time ostvariti održiv povratak.

Josipović je poručio da Hrvatska nakon ulaska u EU neće ni od jednog bilateralnog pitanja ni sa jednim susedom napraviti prepreku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

"Budite sigurni da će Hrvatska, a to je politika koju zagovara i premijerka Jadranka Kosor, pomagati svim susjedima, naravno i Srbiji, da što prije uđu u EU. Otvorena pitanja ćemo nastojati rješavati uz svijest da je nekada potreban i kompromis, i nećemo miješati bilateralna i multilateralna pitanja", rekao je Josipović za Tanjug.
XS
SM
MD
LG