Dostupni linkovi

Policija privela osam napadača na paradi ponosa u Varšavi


Gotovo 20.000 ljudi zabavljalo se danas na evropskoj gej paradi u centru Varšave, bezbedno kao i u zapadnim evropskim prestonicama, pošto je na svaki pokušaj i najmanjeg fizičkog nastraja oštro reagovala policija i već privela osam protivnika parade.

Iako je gradonačelnica Varšave primila peticiju sa 55.000 potpisa da se gej parada u Varšavi zabrani, protivnici parade koji su je označili kao sramotan i perverzan događaj nisu na ulicama uspeli da okupe više od 300 kontrademonstranata.

Manji incident desio se na početku kada su aktivisti Svepoljske omladine, podmlatka ultrakatoličke nacionalističke Lige poljskih porodica pokušali da spreče paradu da uopšte pođe i gađali jajima i flašama s vodom nekoliko stranaca oko transprante "Razbij homofobiju".

Policija je odlučno reagovala, a oko 2.000 policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, uključujući tu i vodene topove sprečilo je pokušaje nastraja.

Prvi put JUROPRAJD u 18 godina koliko se održava prolazi prestonicom jedne postkomunističke zemlje.

Gej paradi je prethodila Nedelja ponosa tokom koje je održano 170 različitih manifestacije, počev od prigodne izložbe u Narodnom muzeju Ars homo erotika, preko koncerata, tribina, debata do 3. LGBT biznis foruma kao pokušaja da poljska preduzeća budu predusretljivija prema klijenteli drugačije seksualne orijentacije.
XS
SM
MD
LG