Dostupni linkovi

Princ Nikola traži rešenje statusa dinastije Petrović


Crnogorski princ Nikola Petrović zatražio je danas od države Crne Gore da pravedno reši status dinastije Petrović kako bi se okončao 90-godišnji egzil te porodice.

On je na konferenciji za novinare na Cetinju naglasio da njegovi motivi nisu materijalne prirode, već se tiču istorijske veze između porodice Petrović i Crne Gore.

. "Ako bi naša porodica bila primorana na dalji egzil i da sudskim procesima potražuje svoja legitimna prava, za nas bi to bio veliki poraz", rekao je crnogorski prestolonaslednik.

Zahtev princa Nikole Petrovića o rehabilitaciji i otvaranju pitanja restitucije konfiskovanih dobara crnogorske dinastije poslat je Vladi 2004. godine od kada traje njegova prepiska sa crnogorskim zvaničnicima.

Osvrćući se na odnos njegove porodice sa srpskom dinastijom Karađorđević, princ Nikola je rekao da Karađorđevići treba da naprave prvi korak u regulisanju odnosa.

On je rekao da je "dinastija Petrović doživela veliku patnju i progon upravo u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na čijem su čelu bili Karađorđevići".
XS
SM
MD
LG