Dostupni linkovi

Josipović u nedjelju i ponedjeljak u Srbiji


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u nedjelju i ponedjeljak u svom prvom službenom posjetu Srbiji, a tema posjeta bit će otvaranje i otvorenost dviju zemalja, doznaje se u četvrtak iz predsjednikova ureda.

Predsjednik Josipović dosad je posjetio brojne susjedne države, a sada je došlo vrijeme i za Srbiju, pri čemu će taj posjet, kako je rekao izvor iz ureda predsjednika, biti službeni nastavak mnogih neformalnih kontakata koje je hrvatski predsjednik imao sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem.

Posjetom se želi dati poticaj daljnjoj suradnji koju su dvije države već uspostavile u mnogim područjima i stvoriti okolnosti koje će pridonijeti lakšem rješavanju otvorenih pitanja, od pitanja nestalih i povratka izbjeglica, do graničnih prijepora i povratka kulturnoga blaga.

Nakon svečanoga dočeka u beogradskoj zračnoj luci Josipović će u nedjelju posjet početi odvojenim razgovorima s domaćinom Tadićem, nakon kojih će im se pridružiti izaslanstva dviju zemalja.

Poslijepodnevni dio programa posvećen je vojvođanskim Hrvatima. Hrvatsko izaslanstvo uputit će se u Suboticu, gdje će, u društvu srbijanskog predsjednika Tadića, nazočiti svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice rada Demokratske stranke Hrvata Vojvodine. Istu večer predviđen je povratak u Beograd, gdje će se u ponedjeljak ujutro Josipović sastati s predstavnicima srbijanskih nevladinih organizacija, većinom onih koje se bave humanitarnim pravom.

Poslije podne će hrvatski predsjednik razgovarati s obiteljima hrvatskih državljana koji su svojedobno iz Hrvatske izbjegli u Srbiju, a sada su u procesu povratka u nekadašnje domove, pa se želi upoznati s okolnostima toga procesa i problemima na koje naizlaze.
XS
SM
MD
LG