Dostupni linkovi

EU i Gruzija počeli pregovore o pridruživanju


EU i Gruzija danas su otpočeli pregovore o Sporazumu o pridruživanju kojim treba da se ojačaju veze između te zemlje i EU."Cilj Sporazuma o pridruživanju je jačanje odnosa između EU i Gruzije", rekla je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem u Batumiju, gruzijskom gradu na Crnom moru, rekla da je "oduševljena" što je tu došla da otpočne pregovore.

"Sporazum će biti okvir novog odnosa. Jačanjem odnosa Gruzije i EU možemo da doprinesemo demokratskom razvoju Gruzije, i njenoj dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu", navela je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Gruzijski predsjednik pozdravio je ovu novu etapu u saradnji sa EU."Gruzija je Evropa, Gruzija se vraća Evropi. Cilj naših reformi je da stvorimo prvu evropsku državu na Kavkazu", rekao je on.

Eštonova je rekla da razgovori o sklapanju takvog sporazuma traju između jedne i četiri godine.

Gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je posjeta Ketrin Ešton "potvrđuje podršku koju Evropska unija pruža Gruziji".

Iz kabineta Ketrin Ešton saopšteno je da će slični pregovori biti pokrenuti i sa zemljama susjedima Gruzije: u petak s Azerbejdžanom i u ponedeljak s Jermenijom, kao i da su ti pregovori već u toku sa Ukrajinom i Moldavijom.
XS
SM
MD
LG