Dostupni linkovi

Alkalaj i Fuele: Potrebno snažnije evropsko prisustvo u BiH


Nakon što se danas sastao sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fueleom, šef bh diplomatije, Sven Alkalaj je uvjeren kako će Evropska komisija učiniti sve da se izbjegne nepotrebno kašnjenje u finalizaciji procesa ukidanja viza za BiH.

Uz ovo, zajednički stav je da i Briselu i Sarajevu treba snažnije evropsko prisustvo na terenu, javlja dopisnik RSE iz Brisela.

Alkalaj kaže da je sa evropske strane dobio uvjeravanja kako će Komisija učiniti sve da se izvještaj zadnje misije eksperata što prije nađe pred evropskim
parlamentarcima, kako bi oni već u septembru mogli izjasniti o preporuci Evropske komisije da se BiH ukinu vize.

"I trudićemo se da u septembru taj prijedlog za BiH izađe pred Evropski parlament i bude donesena pozitivna odluka. Razgovarali smo i o drugim datumima, različitih komiteta, kako bi se proceduralno sve ispunilo da parlament u septembru donese pozitivnu odluku", kazao je Alkalaj.

Uz ovo, obojica zvaničnika su se složili da je neophodna tranzicija evropskog prisustva u BiH u snažniju i efikasniju adresu, koja bi, kako se očekuje prema prijedlozima kakvi ovih dana putuju između Komisije i Vijeća ministara EU, objedinjavala sadašnju misiju EK i specijalnog predstavnika EU u BiH.
XS
SM
MD
LG