Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karamarko:u Varšavskoj nije bilo prekomjerne upotrebe sileMinistar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko izjavio je danas da policija nije pretjerala u uporabi sile prilikom privođenja demonstranata u zagrebačkoj Varšavskoj ulici.

Na primjedbu novinara kako je skup bio prijavljen, Karamarko je odgovorio kako to nije važno jer je policija "bila samo asistencija propuštanja do prilaza gradilištu na zahtjev grada Zagreba".

Zahtjev saborske opozicije da dođe u parlament jer je u gradu Zagrebu "vanredno stanje" ocijenio je neprimjerenim pretjerivanjem. Karamarko je dodao da će uhapšeni biti puštani "sukcesivno i biti odvođeni kod sudije za prekršaje".

Šef zagrebačkog HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) , ministar inostranih poslova Gordan Jandroković naglasio je kako je važno da protesti prestanu i kazao da ni on, kao ni gradski HDZ, neće učetsvovati u njima , a licimjernim je ocijenio ponašanje zagrebačkog SDP-a(Solijdemokrta) u slučaju Varšavska.

Odgovornim za stanje oko Varšavske smatra gradonačelnika Milana Bandića i "vladajuću većinu koju čini SDP i njegovi partneri".

Policija je jutros privela više od stotinu aktivista i građana zbog pasivna otpora nastavku gradnje u Varšavskoj ulici, investitora Tomislava Horvatinčića.

Privođenja su počela rano jutros, oko 6 sati, kad je policija privela petoricu aktivista koji su prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Ondje su radnici "Zrinjevca" jutros oko 5 sati počeli sječu drveća. Nakon toga broj privedenih je rastao iz sata u sat, a među onima koji su odvedeni policijskim kombijima su i zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini Jurica Meić i Dan Špicer, nezavisni zastupnik Josip Kregar, zatim Pero Kovčavić iz HSP-a "Ante Starčević", advokat Slobodan Budak, koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle i novinar Novog lista Branimir Zekić.

Među privedenima su i glumac Vili Matula, književnik Edo Popović, a među prvima i predsjednik Prava na grad Teodor Celakoski i glumica Urša Raukar. Njena advokatica Lina Budak novinare izvijestila da je glumica dobila zabranu prilaska Varšavskoj od 15. do 23. jula.

Mediji nagađaju da će svi privedeni dobiti zabranu prilaska Varšavskoj na sedam dana.
XS
SM
MD
LG