Dostupni linkovi

Španija izdala obveznice u vrijednosti 3 milijarde euraŠpanija je danas izdala petnaestogodišnje obveznice u vrijednosti od gotovo tri milijarde eura, a dobra tražnja, više nego dvostruko veća od ponude, umirila je strah da će toj zemlji biti potreban spasilački paket zajmova kao Grčkoj.

Tržišta strahuju da Španija ima i da će imati problema da nađe sredstva zbog velikog dužničkog bremena i slabe ekonomije.

Nove obveznice nose kamatu od 5,116 odsto dok je kod emisije istih hartija u aprilu kamata bila 4,43 odsto. Španiji koja nastoji da se izvuče iz gotovo dvogodišnje recesije, na kraju jula na naplatu dospeva 16 milijardi eura.

Zvanični Madrid donio je program štednje radi smanjenja duga, međutim, usvojene mjere mogle bi da ukoče ekonomski oporavak.

Banka Španije saopštila je u međuvremenu da je zaduživanje španskih banaka kod Evropske centralne banke (ECB) prošlog mjeseca bilo rekordno, što ukazuje na problem banaka kod podizanja novca na međunarodnom tržištu.

U junu su španske banke od ECB tražile 126,3 milijarde eura, za 48 odsto više nego u maju.

Investitori strahuju da će "stres test" banaka ukazati na slabost španskog finansijskog sektora, kao i na potrebu za spasilačkim paketima ili dokapitalizacijom.
XS
SM
MD
LG