Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odnosi Makedonije i Bosne i Hercegovine primjer u regionuPedsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski su danas u Sarajevu ocijenili da su odnosi između BiH i Makedonije, odnosi između dvije izrazito prijateljske zemlje, te da ne postoji ništa otvoreno što bi moglo da opterećuje te odnose.

„Očekujemo da će se ti odnosi dalje uspješno razvijati u interesu građana jedne i druge zemlje“, kazao je Špirić novinarima nakon sastanka s makedonskim premijerom.

Po njegovim riječima, tokom susreta je ocijenjeno da su mnogi sporazumi i protokoli potpisani i ratifikovani, ali da ima još sporazuma koje treba potpisati i ratifikovati kako bi se unaprijedila ekonomska saradnja.

Dogovoreno je da se 16. jula u Skoplju održi biznis forum gdje će se susresti najpoznatiji ljudi iz sfere biznisa iz BiH i Makedonije, analizirati dosadašnji nivo saradnje i moguće puteve buduće saradnje.

Zajednički stav Špirića i Gruevskog je da će učiniti sve da vlade tu saradnju učine što je moguće prohodnijom, da se eliminiraju administrativne barijere za još uspješniju saradnju.

Dogovoreno je i da se zaduže resorna ministarstva da kreiraju nove sporazume kao što je sporazum o dvojnom državljanstvu, o željezničkom i vodnom prijevozu, te da se potpiše protokol o saradnji u procesu evropskih integracija.

„Mislim da iskustvo Makedonije može biti od velikog značaja za BiH s obzirom na to da su nekoliko faza ispred nas. Zajednička je ocjena da su naši spoljno-politički ciljevi identični - to je članstvo u EU i NATO-u i do sada smo pokazali da smo na multilateralnom i regionalnom planu spremni pomagati jedni drugima“, kazao je Špirić.

Na kraju je ocijenio da odnosi između Makedonije i BiH mogu biti primjer dobrih odnosa zemalja ne samo u našem regionu, nego uopšte primjer dobrih odnosa i prijateljstva.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski se složio da između dvije zemlje na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu nema otvorih pitanja, a ima izuzetno dobra saradnje.

On je istakao da Makedonija podržava BiH na putu evropskih integarcija te da je sprema da prenese svoja iskustva u procesu pristupa EU.
XS
SM
MD
LG